7 Mart 2012 Çarşamba

RENK




Renk konusu üç ana yapıda incelenebilir:
  1. Toplamsal (ışık ile) renk: Üç temel renkten söz edilir; mavi, yeşil ve kırmızı. Hepsinin karıştırılmasıyla da beyaz oluşur. Bu yapı, RGB olarak adlandırılır. R:'Red' (Kırmızı), G:'Green' (Yeşil), B:'Blue' (Mavi) anlamına gelir. Televizyon, bilgisayar, kamera, dijital fotoğraf makinesi bu yönteme uygun bir teknoloji ile çalışır.
  2. Çıkarımsal (pigment ile) renk: Üç temel renkten söz edilir; sarı, kırmızı ve mavi. Hepsinin karıştırılmasıyla da  siyah oluşur. Bu yapı, CMY/CMYK olarak adlandırılır. C:'Cyan' (Camgöbeği, siyan), M:'Magenta' (Eflatun, macenta), Y:'Yellow' (Sarı) anlamına gelir. Baskıda kullanılır.
  3. Duyusal algı olarak renk: Sıcak renkler (kırmızı, turuncu, sarı), soğuk renkler (yeşil, mavi, mor)
(www.golge-fanzin.com)

(www.alirizakirkan.com)


(www.duvarinizdakirenkler.com)
Renk Çarkı ve Kullanımı

Renk çarkı, renklerin analiz edilmesine yardımcı olur. Renk çarkında 3 temel renk vardır. Kırmızı, sarı ve mavi. Örneğin mavi renge bakıldığında sarıya giden bölgenin yeşil, kırmızıya giden bölgenin mor olduğu görülür. Aşağıdaki renk çarkında sıcak ve soğuk renkler çizgi ile ayrılmıştır. Soldaki renkler sıcak, sağdaki renkler soğuk renklerdir.

(sienaboya.com)
Ana Renkler
Renk çarkında yer alan, birbiri ile karışım yoluyla elde edilemeyen, kırmızı ,sarı ve mavi renklerden oluşur.


Ara Renkler
Renk çarkında ana renklerin birbiriyle karışımı sonucu elde edilen renklerdir. Kırmızı ve mavi - mor, sarı ile mavi - yeşil, kırmızı ile sarı karışımından turuncu elde edilir.



Kontrast Renkler / Tamamlayıcı Renkler (Complementary)
Renk çarkında birbirine karşılık gelen renklere kontrast –tamamlayıcı renkler denir. Kontrast renkler yan yana geldikleri zaman birbirlerinin kuvvetlerini artırdıklarından canlı ve parlak görünerek en yüksek zıtlık etkisini yaparlar. Kırmızı-yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu kontrast renklerin aynı zamanda aralarında bütünleyici, tamamlayıcı özellikleri vardır. Bu yüzden birbirlerinin tamamlayıcısı sayılırlar.

(sienaboya.com)


Üçlüler (Triad)
Renk çarkında birbirine eşit mesafede duran üç renktir.


(sienaboya.com)


Dörtlüler (Tetradic)
Renk çarkında birbirine eşit mesafede duran dört renktir.

(sienaboya.com)

Benzer Renkler (Analog)
Renk çarkında seçilen herhangi bir rengin yanında yer alan iki renktir

(sienaboya.com)

Tek Renk (Monokrom)
Renk çarkında tek rengin farklı tonlarıdır.

(sienaboya.com)



 Highly recommended website link: kuler.adobe.com



1 yorum:

  1. Merhabalar Gaye Hanım,

    Sözsüz iletişim sözlü iletişimden daha etkili olmaktadır ve tercih ettiğimiz renkler karşı tarafa bir enerji yaymaktadır. Renkler doğru ve yerinde kullanıldığında hem iletişime olumlu etki eder hem de psikolojik açıdan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.
    Renklerin dili ve iletişime etkisi üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/iletisimde-renklerin-onemi/

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil